Spring naar inhoud

Onuitsprekelijk paradijs

1 november 2022

Auteur: Kick Bras
Titel: Onuitsprekelijk paradijs:
De groene spiritualiteit van Thomas Merton
Uitgever: Berne Media, 2021
Prijs: € 19,95
ISBN: 978 90 8972 4250
Aantal pagina’s: 192

Thomas Merton (1915-1968) was trappist. Als monnik zocht hij de afzondering om te kunnen mediteren. Hij trok zich vaak terug in de natuur. Midden vorige eeuw kreeg Merton bekendheid als schrijver en dichter. Voorbeelden van zijn inspirerende boeken zijn ‘Louteringsberg’ en ‘Zaden van contemplatie’. In die tijd groeide ook zijn belangstelling voor andere religies en zijn sociale engagement. Hij schreef over oorlog, racisme en armoede. “De wereld wordt geëxploiteerd tot meerder eer en glorie van de mens en niet van God. De menselijke macht wordt een doel op zich.” Door zijn uitgesproken standpunten was hij zeker niet onomstreden noch in de Kerk, noch in de Verenigde Staten waar hij woonde. De mystieke natuurbeleving en het protest tegen de natuurvernietiging kwamen bij hem samen in een ecologische ethiek.

Kick Bras behandelt teksten waarin Merton zijn mystieke natuurbeleving en spirituele zoektocht beschrijft. “De hele natuur is bedoeld om ons te doen denken aan het paradijs.” Bras schreef een mooi en toegankelijk boek, waarin we Thomas Merton leren kennen en inspiratie vinden voor de zorg voor de schepping.

Advertentie
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s