Spring naar inhoud

Thuis in de Kosmos

8 mei 2018

Auteur: Taede A. Smedes
Titel: Thuis in de Kosmos:
Het Epos van Evolutie en de vraag naar de zin van ons bestaan
Uitgever: AUP, 2017
Prijs: € 12,50
ISBN: 978 94 6298 708 1
Aantal pagina’s: 100

Tussen het letterlijk nemen van het scheppingsverhaal en een puur nihilistische atheïstische visie bestaat een breed scala aan visies op het bestaan van het heelal en van de mens in het bijzonder. Godsdienstfilosoof Taede Smedes brengt deze in kaart en tracht ze met elkaar te verbinden.

Na het beschrijven van de vraagstelling, beschrijft Smedes in vogelvlucht het ontstaan van het heelal en het ontstaan van het leven en van de mens, de kosmische en de biologische evolutie. Het epos van de evolutie maakt duidelijk dat alle leven een gemeenschappelijk begin kent en alle leven dus met elkaar verwant is. Hij houdt een pleidooi voor de bijzonderheid van de mens en voor de menselijke waardigheid. Ook al zijn we niet het centrum van de wereld, we “zijn kosmopolieten, thuis in de kosmos.” Als we ons samen, gelovend in God of niet, willen inzetten voor het behoud van de schepping is dit boekje van Smedes, die zichzelf posttheïstisch noemt, een goede basis om elkaar te leren verstaan.

From → Boeken

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s