Bonifatius in Dorestad

Auteur: Luit van der Tuuk (red.)
Titel: Bonifatius in Dorestad:
De evangeliebrenger van de Lage Landen – 716
Uitgever: Omnibook, 2016
Prijs: € 14,99
ISBN: 978 94 0190 759 0
Aantal pagina’s: 190
In 716 kwam Bonifatius aan in Dorestad. Hier begon zijn eerste poging om aan de Friezen het evangelie te brengen. Dorestad lag op de grens tussen de Friese gebieden en het rijk van de Franken. Met steun van de christelijke Franken wilde Bonifatius het geloof aan de heidense Friezen brengen. Op dat moment zijn de Friezen op en rond de Rijn aan de macht. Bonifatius boekt weinig resultaat verlegt zijn naar het oosten. Hij wordt bisschop van Mainz. Aan het eind van zijn leven doet hij een nieuwe poging. Dit wordt hem noodlottig. Hij wordt in 754 in de buurt van Dokkum vermoord.
Het boek bestaat uit verschillende bijdragen. Het grootste deel is van de historicus Luit van der Tuuk. Daarnaast zijn er bijdragen van bisschop Gerard de Korte en Kees Slijkerman, de professoren Paul Post en Anton Vernooij en de predikanten Piet de Jong, Henk Kroese en Rebecca Onderstel. Naast de geschiedenis is er ook aandacht voor de betekenis van Bonifatius in onze tijd.
We leren Bonifatius kennen als een gedreven man. Hij stond voor zuiverheid leer en liturgie. Anders dan Willibrord is hij meer kerkhervormer en bestuurder dan missionaris. Hij zorgt met steun van de Frankische machtshebbers voor een gedegen organisatie en heeft hiermee een stempel onze geschiedenis gedrukt.