Tegen de stroom

Auteur: Ernst Hirsch Ballin
Titel: Tegen de stroom: Over mensen en ideeën die hoop geven in benarde tijden
Uitgever: Querido, 2016
Prijs: €20,00
ISBN: 978 90 214 0221 5
Aantal pagina’s: 150
Ernst Hirsch Ballin schrijft over vier mensen die met hun manier van leven en hun ideeën hoop geven. Titus Brandsma, Lodewijk Ernst Visser en Anton de Kom zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gestorven. Thomas More werd in 1535 onthoofd. “Door onder heftige beproevingen stand te houden, hebben zij de hoop op meer medemenselijkheid levend gehouden.”
De menselijke waardigheid vereist morele waarden. Pater Titus Brandsma wist dat er grenzen zijn aan het sluiten van compromissen. Overeenkomsten zijn alleen goed als zij in volle vrijheid gesloten worden en voor beide partijen goed zijn. Lodewijk Ernst Visser wilde als voorzitter van de Hoge Raad geen onderscheid te maken op basis van ras. Anton de Kom, de zoon van een slaaf, zette de strijd die hij in Suriname gevoerd had, in Nederland voort. Het gaat altijd om de waardigheid van iedere afzonderlijke mens. Voor Thomas More was geloven een gewetenszaak, waarover de Engelse koning geen zeggenschap had.
“Recht moet idealen helpen realiseren.” Hirsch Ballin laat zien hoe je genuanceerd en doordacht stevig stelling kunt nemen inzake de menselijke waardigheid. Het is een mooi en zeer lezenswaardig boekje.