Spring naar inhoud

De naam van God is genade

30 juni 2016

Auteur: Paus Franciscus
Titel: De naam van God is genade: De paus in gesprek met Andrea Tornielli
Uitgever: The House of Books, 2016
Prijs: € 15,00
ISBN: 978 90 443 5061 6
Aantal pagina’s: 144

Dit jaar is uitgeroepen tot het heilig jaar van barmhartigheid. De Italiaanse journalist Andrea Tornielli sprak met paus Franciscus over barmhartigheid. In dit boek dat in 82 landen is uitgebracht, richt de paus zich tot iedereen binnen en buiten de Kerk.

In een heilig jaar gaat het om het herstel van de relatie met God en om de kwijtschelding van zonden. De paus besteedt in het interview veel aandacht aan het Sacrament van Boete en Verzoening, de Biecht. Dit is het sacrament van Gods barmhartigheid. Over de noodzaak hiervan zegt de paus: “Omdat het een gewonde mensheid is, een mensheid die diepe kwetsuren draagt. Zij weet niet hoe ze die moet behandelen of denkt dat die gewoon onmogelijk te behandelen zijn. (…) Deze mensheid heeft behoefte aan barmhartigheid.”

Daarnaast wijst hij op de menselijke barmhartigheid: “Strikt genomen betekent barmhartigheid je hart openen voor mensen die het moeilijk hebben. En dan komen we meteen bij de Heer: barmhartigheid is de goddelijke wil om te omarmen…” De paus spreekt ook over de rol van de Kerk: “De Kerk is niet op de wereld om te veroordelen, maar om de ontmoeting mogelijk te maken met die intense liefde die Gods barmhartigheid is.”

Het is een mooi uitgegeven en makkelijk te lezen boekje. Het helpt ons te doen wat de paus ons voorhoudt: “Je openstellen voor Gods barmhartigheid, jezelf en je hart openen, Jezus toestaan om je tegemoet te komen, met vertrouwen het sacrament van boete en verzoening ervaren. En proberen barmhartig te zijn jegens anderen.”

From → Boeken

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s