Spring naar inhoud

Het andere gezicht van de kerk

24 november 2015

Auteur: Tom van den Beld
Titel: Het andere gezicht van de kerk: De Acht Mei Beweging 1985-2003
Uitgever: Valkhof Pers, 2015
Prijs: € 19,50
ISBN: 978 90 5625 443 8
Aantal pagina’s: 208

Anders dan in andere landen heeft het Tweede Vaticaans Concilie veel beroering teweeg gebracht in katholiek Nederland. Het idee ontstond dat alles anders moest. Dit leidde hier tot forse tegenstellingen binnen de Kerk. Een van de vruchten van deze ontwikkelingen was de Acht Mei Beweging.

Tom van den Beld heeft de geschiedenis van de Acht Mei Beweging beschreven. Hij ziet de organisatie als een generatieverschijnsel. Vrijwel alle betrokkenen hadden het concilie bewust meegemaakt. Zij zagen zichzelf als een vernieuwingsbeweging die niet alleen kerkelijk maar ook maatschappelijk geëngageerd was. Anderen zagen haar vooral als een binnenkerkelijke protestbeweging.

Van den Beld is zeker geen neutrale en afstandelijke geschiedschrijver. Hij sympathiseert met de ideeën van de Acht Mei Beweging en dat laat ook zijn sporen na in dit boek. Ondanks zijn betrokkenheid is hij erin geslaagd een goed beeld van deze roerige tijd te schetsen. Dat maakt het tot een waardevol boek dat ook inzicht geeft in de situatie van de Kerk in het Nederland van vandaag.

From → Boeken

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s