Spring naar inhoud

Vredesproject Europa

1 mei 2014

Op 22 mei zijn er weer verkiezingen voor het Europese parlement. Vanaf het begin is Nederland een voorvechter geweest voor de Europese samenwerking. Echter de laatste jaren is deze Nederlandse houding veranderd. Tegenwoordig telt blijkbaar alleen nog maar wat het ons oplevert. En dat resultaat moet dan vooral economisch en financieel zijn. Zo is het destijds niet begonnen.

Europese samenwerking

Toen na de Tweede Wereldoorlog de Franse Jean Monnet en Robert Schuman samen met de Duitse Konrad Audenauer met hun plan voor Europese samenwerking kwamen, ging het hen primair om vrede in Europa. Er werd begonnen met economische samenwerking die vervolgens moest leiden tot sociale, culturele en politieke integratie. En zo is het ook gegaan.

COMECE en Pax Christi

Onze vorige bisschop mgr. Van Luyn was van 2006 tot 2012 voorzitter van de COMECE (Commissie van Bisschoppen van de Europese Gemeenschap). Hierdoor was hij sterk betrokken op de Europese samenwerking. De COMECE levert op basis van de sociale leer van de Kerk een bijdrage aan het denken over de uitdagingen waarmee de Europese Unie wordt geconfronteerd. Toen vorig jaar na ruim achttien jaar een einde kwam aan zijn rol als voorzitter van de Nederlandse sectie van de katholieke vredesbeweging Pax Christi, was de voorzitter van de Europese Unie Van Rompuy uitgenodigd om hem toe te spreken. Zo kwam de combinatie van Europa en vrede uitdrukkelijk aan de orde.

Vrede voor Europa

Van Rompuy sprak over het ‘vredesproject Europa’. Voor hem was het duidelijk dat de doelstelling van het eerste begin – vrede voor Europa – nog steeds actueel is. Hij noemde het onze opdracht om de vrede door te geven aan de komende generaties. De basis voor de vrede is de verzoening. Vrede is het werk van de rechtvaardigheid. Democratie bevordert de vrede doordat ze de oorlog belemmert. Rechtvaardigheid en verdraagzaamheid staan tegenover egoïsme en populisme. “Angst en vrees kunnen uiting zijn van egoïsme; wanneer men vrees heeft voor de ander, zijn op den duur alle anderen een bedreiging. Politiek kan die vrees kunstmatig aanwakkeren.” De dialoog is het beste wapen tegen extremisme. Economische samenwerking binnen Europa staat volgens Van Rompuy nog steeds in dienst van de vrede in Europa.

Ook mgr. Van Luyn sprak over het vredesproject Europa: “De Europese Unie heeft nog steeds een historische opdracht actief bij te dragen aan vrede en gerechtigheid binnen en buiten haar grenzen. Werken aan een klimaat van vrede vraagt om gerichtheid op het algemeen belang en waar nodig het opgeven van eigen belangen, zelfs het uit handen geven van directe eigen competenties, om de mensenrechten beter en algemener te bevorderen en te borgen in een supranationale structuur.”

Europese verkiezingen

Bij het uitbrengen van onze stem voor de Europese verkiezingen is het goed ons de vraag te stellen welke bijdrage de partij van onze keuze zal leveren aan de vrede in Europa en daarmee aan de vrede in de wereld en de vrede in ons eigen land.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s