Spring naar inhoud

Mensen bevrijden

13 maart 2014

Vorige week is met Aswoensdag de Veertigdagentijd begonnen: een tijd van bezinning en soberheid, een tijd van aandacht voor God en aandacht voor de medemens. In onze parochies worden hiertoe verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er op 29 en 30 maart aandacht voor de Vastenaktie. Dit jaar is de opbrengst voor een project in Sierra Leone. In Nootdorp is elke dinsdagavond een meditatieve viering met aandacht voor de Kruiswoorden. In Pijnacker is weer een hongerdoek opgehangen, waarover komende vrijdag uitleg wordt gegeven.

Soberheid en vasten zijn erop gericht om jezelf en om anderen te bevrijden. Mensen lijden onder diverse vormen van armoede: materiële armoede, morele armoede en spirituele armoede. Gebrek aan voldoende eten en drinken, aan goede huisvesting, aan hygiëne of aan werk bij een deel van de mensheid gaat samen met overvloed bij anderen. Gerechtigheid en solidariteit zijn nodig om deze armoede terug te dringen, om mensen van hun materiële armoede te bevrijden.

Morele armoede is vaak een vorm van verslaving. We kunnen aan alles en nog wat verslaafd zijn: aan alcohol, aan drugs, aan gokken, aan seks, aan computerspelletjes, noem maar op. We kunnen ook verslaafd zijn aan zekerheden en aan het eigen bezit. Egoïsme en egocentrisme zijn ook vormen van verslaving. Morele armoede gaat samen met spirituele armoede, met de afwezigheid van God. God is in ons leven afwezig als wij denken Hem niet nodig te hebben, als wij ons van Hem verwijderen en zijn liefde afwijzen. Alleen God kan betekenis geven aan ons leven. Alleen Hij kan ons redden en bevrijden.

Paus Franciscus roept ons op – vooral in deze Veertigdagentijd – te werken aan de bevrijding van anderen en van onszelf. Met woorden en daden mogen wij de Blijde Boodschap van Jezus Christus uitdragen. Wij mogen zelf en kunnen anderen laten delen in de oneindige liefde van God. Het begint met soberheid voor onszelf. Zo maken wij ruimte voor God in ons leven en scheppen wij ruimte en tijd voor de medemens. Zo kunnen we hen aandacht geven en bijstaan in hun materiële nood. De liefde van God toelaten in ons eigen leven brengt ons ertoe deze liefde uit te dragen en te delen met anderen.

In zijn vastenbrief schrijft de paus over Jezus van Nazareth: “Hij is arm geworden om ons rijk te maken met zijn armoede.” Hiermee roept de paus ons op Jezus na te volgen en net als Hem de armoede te zoeken om anderen rijk te maken. Zo stellen wij ons open voor de rijkdom van Gods liefde en laten wij anderen daarin delen. Zo openen we voor onszelf en voor onze naaste de weg voor het bevrijdende werk van God.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s