Spring naar inhoud

Communicatiemedia

7 november 2013

Een goede informatievoorziening is een wezenlijk onderdeel van de democratie. Om te kunnen deelnemen aan de samenleving is de beschikking over juiste informatie noodzakelijk. Dit stelt eisen aan het brengen van informatie via kranten, radio, televisie en de nieuwe media.

Doel van de media

De communicatiemedia moeten de menselijke samenleving opbouwen en ondersteunen. Zij moeten bijdragen aan het verbeteren van de menselijke persoon en aan het algemeen welzijn. Hierbij moeten zij oog hebben voor onrecht en voor de zwakkeren in de samenleving en de menselijke solidariteit bevorderen.

Eisen aan de media

Om aan haar doel te kunnen beantwoorden, is het nodig dat de media waarheidsgetrouw zijn en dat er een vrij verkeer van ideeën is. Informatieverstrekkers moeten zich bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zij moeten op een verantwoorde wijze onderscheiden en selecteren en waar nodig feiten op zinvolle wijze toelichten en duiden. Alleen maar een stortvloed van informatie aanbieden werkt niet. Het brengen van informatie mag groeperingen of individuen niet onnodig schaden.

Randvoorwaarden

Informatievoorziening is nooit strikt neutraal. Er moet sprake zijn van verscheidenheid van meningen en ideeën en ruimte zijn voor culturele verschillen. De media mogen niet beheerst worden door een enkele politieke stroming. Zij moeten onafhankelijk zijn en niet overheerst worden door commerciële belangen. Concentratie van macht over vele media bij enkele instituten of individuen schaadt de democratie en de samenleving. Informatievoorziening mag ook niet onderschikt zijn aan amusement. Informatie moet voor iedereen toegankelijk zijn. De communicatietechnologie mag geen kloof veroorzaken tussen informatierijken en informatiearmen.

Participatie

Iedere mens heeft de opdracht individueel of in verbondenheid met anderen deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Kennisnemen van wat er in de wereld gebeurt, is hiervan een onderdeel. Niemand mag zich van de wereld om zich heen afsluiten. De communicatiemedia zijn ook een middel om bij te dragen aan de verbetering van de maatschappij en het opbouwen van de wereldwijde verbondenheid van de mensheid.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s