Spring naar inhoud

Vredesweek 2013: Act for peace

2 september 2013

In de vieringen op 21 en 22 september besteden wij aandacht aan de vredesweek. Dit jaar is het thema ‘Act for peace’. In de zaligsprekingen zegt Jezus: “Zalig die vrede brengen, want zij zullen kinderen van God genoemd worden.” (Mt 5,9) Wij worden allemaal opgeroepen vredestichters te zijn. Act for peace: wees een vredesactivist.

Ten opzichte van oorlogsgeweld buiten ons eigen land voelen wij ons vaak machteloos, maar toch staan wij niet met lege handen. Wij kunnen bidden voor vrede en voor een betere wereld, we kunnen organisaties als IKV Pax Christi financieel ondersteunen en we kunnen invloed uitoefenen op onze eigen overheid opdat zij bijdraagt aan de vrede in de wereld en aan de bestrijding van het onrecht.

Syrië

Speciale aandacht is er dit jaar voor de burgeroorlog in Syrië. In onze kerken zal er gecollecteerd worden voor het werk van IKV Pax Christi ten behoeve van de slachtoffers van het geweld en ten behoeve van de geweldloze strijd om vrede in Syrië. U kunt ook gebruik maken van giro 30.60.90 t.n.v. IKV Pax Christi.

Bij het schrijven van dit artikel is het nog volstrekt onduidelijk wat er in Syrië gaat gebeuren. Op welke wijze gaat de wereld ingrijpen: met of zonder geweld? Wel zijn er de oproepen van paus Franciscus en ook van de leiders van de kerken in het Midden-Oosten. Zij roepen op tot vrede en wijzen elk gebruik van geweld af. Volgens de paus zijn dialoog en onderhandelingen de enige legitieme middelen om vrede te bereiken. “Oorlog roept oorlog op! Geweld roept geweld op!”

Op 1 september zegt hij tijdens de Angelustoespraak: “Ik roep krachtig op tot vrede. Het is een oproep die uit mijn diepste binnenste komt. Hoeveel leed, hoeveel verwoesting, hoeveel pijn heeft het gebruik van wapens veroorzaakt in dat getormenteerde land, vooral onder burgers en ongewapenden. Ik denk aan de vele kinderen die het licht van de toekomst niet kunnen zien.”

Franciscus veroordeelt het gebruik van chemische wapens ten strengste. De paus roept alle betrokken partijen op tot vreedzame onderhandelingen om de conflicten te beëindigen. De internationale gemeenschap moet volgens hem concrete stappen zetten om de dialoog te bevorderen. “De mensheid wil gebaren van vrede zien en woorden van hoop en vrede horen.” Tenslotte roept hij ons op hulp te geven aan de slachtoffers.

Ambassade van Vrede

Onze roeping vredestichters te zijn geeft MOV-Oostland vorm met de oprichting van een Ambassade van Vrede. Hiermee willen wij aandacht vragen voor vredesvraagstukken veraf, maar vooral ook dichtbij. Twee jaar geleden is door IKV Pax Christi het Ministerie van Vrede opgericht. Na eerst Jan Terlouw is nu Jörgen Raymann Minister van Vrede. Lokaal zijn er de Ambassades van Vrede. Zie voor meer informatie: http://www.ministerievanvrede.nl.

Dit initiatief is gestart in Nootdorp waar nauw samengewerkt wordt met de jongerengroep van de parochies van Nootdorp en Pijnacker. We willen ons vooral op de jongeren richten. Vrede is iets wat deel uit maakt van hun dagelijks leven: denk aan de omgang met onze multiculturele samenleving, aan pesten op school en op het werk en denk aan het geweld op sportvelden. Ook moeten zij weten dat oorlog en vrede overal ter wereld deel uit maakt van hun eigen leven, dat wij allemaal betrokkenen zijn en dat ook ons doen en laten verschil uit maakt. Jörgen Raymann zegt tegen jongeren: “Luister naar de ouderen, want je kunt veel van hen leren.” Tegen ouderen zegt hij: “Deel je ervaring met jongeren.”

Na de start in Nootdorp worden ook de jongeren van de andere parochies bij dit initiatief betrokken. Ook wordt er contact gezocht met jongeren van andere kerken.

De Morgenster, september 2013

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s