Spring naar inhoud

Bijzondere kinderen; Lc 2,22-40

4 februari 2013

Bij de joden was het in die tijd gebruik om kinderen veertig dagen na de geboorte naar de tempel te brengen. Maria en het Kind worden gereinigd. Dit is geen reiniging van lichamelijke onreinheid, in tegendeel. De geboorte van nieuw leven is een wonder. Het nieuwe leven wordt door God gegeven, maar het is er niet zonder de medewerking van de mens. Met dit nieuwe leven neemt de mens deel aan de scheppingsmacht van God. De reiniging is een uitdrukking van de menselijke kleinheid ten opzichte van het wonder dat hen gebeurt.

Het kind komt van God en wordt aan God toegewijd, aan Hem opgedragen. De opdracht in de tempel is uit dankbaarheid voor het nieuwe leven. Wij allen komen van God. Wij allen zijn kinderen van God. En wij zijn op weg naar God. Steeds weer zoeken wij Hem. Daarom zijn wij God dankbaar. En we vragen Hem ons te leiden door ons leven. Dat Hij ons leven richting geeft. Dat wij goede mensen mogen zijn: mensen van geloof, hoop en liefde.

Simeon en Hanna spreken over het leven van Jezus. Welke opdracht Hij heeft. Hoe zijn leven vorm zal krijgen. Het is ook duidelijk dat zijn leven niet alleen leuk zal zijn. Er zal vreugde zijn, maar ook verdriet. En dat geldt ook voor zijn moeder, Maria. Ook de kinderen die hier vandaag naar de kerk gebracht zijn, brengen vreugde en verdriet. Ook hun leven zal niet alleen maar leuk zijn. Ook zij zelf zullen vreugde en verdriet kennen. Ook hun leven is niet zonder doel, niet zonder opdracht.

Deze kinderen zijn afgelopen jaar gedoopt en worden geroepen goede christenen te zijn. Zij worden geroepen daden van liefde te stellen. Zo zullen zij een licht voor een ander zijn: een bijzonder kind, een teken van Gods aanwezigheid onder de mensen. De eerste twintig jaar zullen het vooral de ouders zijn die hiervoor te zorgen hebben. Gaandeweg zal het kind leren zijn eigen verantwoordelijkheid te dragen en zelf keuzes te maken. Ouders leren kinderen te geloven, te hopen en lief te hebben. Ouders geven hun kinderen liefde en vertrouwen, zodat de kinderen op hun beurt leren te vertrouwen en lief te hebben.

Ook Jezus heeft de eerste jaren van leven doorgebracht met zijn ouders. Met Gods zegen groeide Hij op, werd Hij sterker en groeide Hij in wijsheid. Daarna was Hij in staat zijn opdracht op te pakken: een licht voor de wereld te zijn. Daarna heeft Jezus ons laten zien hoe wij goed kunnen leven. Jezus leert ons hoe wij kunnen geloven, hoe wij kunnen liefhebben. Jezus zegt: “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven.” Daarmee zegt Hij tegen ons: Ik doe het jullie voor. Kijk goed naar Mij, kijk hoe Ik op God vertrouw, kijk hoe Ik van God en van de mensen houd. Hoe Ik de liefde van mijn Vader deel met alle mensen. Dat kunnen jullie ook: houdt van God en houdt van elkaar. Stel je vertrouwen op God. Dan wordt echt gelukkig.

Je moet niet proberen jezelf gelukkig te maken door altijd aan jezelf te denken en alles voor jezelf te willen. Je moet juist anderen gelukkig maken. Dan pas word je zelf gelukkig. Dus ouders voedt je kinderen op tot bijzondere, maar vooral gelukkige mensen, tot mensen die anderen gelukkig maken. Dat zal ook jullie geluk brengen. En vertrouw daarbij op God, wees ontvankelijk voor zijn steun en wees Hem dankbaar. Hij zal jullie altijd tot kracht en steun zijn. Amen.

From → Preken

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s