Spring naar inhoud

Vredesweek 2012: Powered by Peace

13 september 2012

Op zondag 23 september besteden we aandacht aan de Vredesweek 2012. We lezen dan uit de brief van de apostel Jakobus. Jakobus draait er geen doekjes om. Hij houdt ervan de zaken bij hun naam te noemen. Hij schrijft: “Gerechtigheid is een vrucht van de vrede en slechts wie de vrede nastreven zullen haar oogsten. Waar komen bij u die vechtpartijen en ruzies vandaan? Toch alleen van uw eigen hartstochten die u niet met rust laten? Gij begeert dingen die gij niet kunt krijgen. Gij moordt en benijdt en gij kunt uw doel niet bereiken. Dan gaat gij vechten en strijden.”

Jakobus sluit hiermee heel concreet aan bij het thema van de Vredesweek. Met het motto ‘Powered by Peace’ is het doel dat er een einde komt aan geweld en onrecht rond het delven van grondstoffen. Olie, steenkool, goud en andere grondstoffen zijn vaak de oorzaak van conflict in plaats van een bron van welvaart en vrede.

Opbrengsten uit grondstoffen worden vaak niet besteed aan armoedebestrijding, maar aan het leger, of ze komen terecht bij rebellen en criminelen. Op deze manier ontstaan nieuwe conflicten en worden lopende conflicten in stand gehouden. Regelmatig gaat de exploitatie gepaard met mensenrechtenschendingen. Voorbeelden zijn: de mijnbouw in Colombia, de oliewinning in Zuid-Soedan en de industriële mijnbouw in de Democratische Republiek Congo.

Dagelijks komen wij in aanraking met producten die gemaakt zijn met gebruik van omstreden grondstoffen. Bijvoorbeeld gouden sieraden, mobiele telefoons, of de stroom uit ons stopcontact. De Vredesweek vraagt aandacht voor dit belangrijke thema. Grondstoffen moeten niet langer grond zijn voor conflict maar wereldwijd een bron van vrede worden. Zie ook: http://www.ministerievanvrede.nl.

De Morgenster, augustus 2012

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s