Spring naar inhoud

Verkiezingen

13 augustus 2012

Eerder ging het met het oog op de verkiezingen over democratie, democratische waarden en de vormgeving van democratie. Een andere bijdrage handelde over het algemeen welzijn. Beide thema’s worden nu verder uitgewerkt. Eerst nog aandacht voor het begrip rechtvaardigheid.

Rechtvaardigheid

De rechtvaardigheid van de staat is anders dan de rechtvaardigheid van de individuele burger. Het individu is rechtvaardig als hij recht doet aan de ander in diens specifieke situatie. Vergelijk het met ouders die hun kinderen opvoeden: de een wordt verder geholpen met een complimentje en de ander heeft juist een kritische houding nodig. Ouders maken bewust onderscheid tussen hun kinderen om zo ieder tot zijn recht te laten komen.

De rechtvaardigheid van de overheid betekent juist dat de overheid voor alle burgers gelijk is. Ieder wordt op de zelfde wijze behandeld: geen voorkeur en geen achterstelling. De overheid mag geen onderscheid maken tussen individuen. Wel kan de overheid onderscheid maken tussen groepen burgers. Zij kan onderscheid maken tussen ouderen en jongeren. De ouderen krijgen AOW en de jongeren moeten naar school. Zo kan ze ook onderscheid maken tussen zieken en gezonden en tussen mensen uit verschillende inkomenscategorieën.

Algemeen welzijn

De overheid heeft tot taak het algemeen welzijn te bevorderen, zowel binnen het eigen land als voor de gehele wereldbevolking. Belangrijke aspecten van het algemeen welzijn zijn zorg voor het milieu, vrijheid tot persoonlijke ontwikkeling, gezondheidszorg, veiligheid en rechtvaardige verdeling van welvaart.

Het gaat om het welzijn van alle burgers. Het maken van de juiste afweging tussen het welzijn van verschillende groepen en individuen is de taak van de overheid. Het algemeen welzijn mag nooit ten koste gaan van bepaalde groepen of individuen.

Stemrecht

Sinds 1970 is er geen stemplicht in Nederland. Volwassen burgers hebben het recht om te stemmen. Dit stemrecht stelt de burgers in staat verantwoordelijkheid te dragen voor het algemeen welzijn. Het bevorderen van het algemeen welzijn is niet alleen een opdracht voor de overheid maar ook voor elke individuele christen. Het uitoefenen van het stemrecht is een van de beschikbare middelen.

Het is een christelijke opdracht het stemrecht juist te gebruiken. Een stem dient ter bevordering van het algemeen welzijn en niet voor de bevordering van alleen het persoonlijk belang.

augustus 2012

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s