Spring naar inhoud

Waar liefde is…

7 augustus 2012

Waar liefde is? Waar is geen liefde? Je wordt er mee doodgegooid. Zet de radio aan en hoort een liedje over de liefde. Loop een winkel binnen en op de achtergrond hoor je: “Ik hou van jou.” De liefde tussen twee mensen is de basis van ons bestaan. Daar komen we uit voort. Naast deze liefde zijn er vele andere vormen van liefde: de liefde tussen ouders en kinderen, tussen familieleden, tussen vrienden, tussen buren. Mensen kunnen niet zonder elkaar. Ze willen contact met elkaar hebben, met elkaar in relatie staan. Zo zijn wij geschapen. Zo heeft onze Schepper het gewild.

God heeft vele namen. Vele eigenschappen worden aan Hem toegeschreven. In het christendom staat centraal: God is liefde. Uit liefde heeft Hij de wereld geschapen. Uit liefde is God mens geworden. Jezus van Nazareth heeft ons laten zien wat liefhebben is. Hij zegt ons: “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven.” Hij houdt ons niet een systeem van regels en geboden voor. Hij laat ons zien hoe je goed kunt leven, hoe je kunt geloven, hoe je kunt liefhebben, hoe je de waarheid op het spoor kunt komen.

Jezus zegt ons: Ik doe het jullie voor. Kijk goed naar Mij, kijk hoe Ik op God vertrouw, kijk hoe Ik van God en van de mensen houd. Dat kunnen jullie ook: houdt van God en houdt van elkaar. Stel je vertrouwen op God. Dan word je echt gelukkig. Je moet niet proberen jezelf gelukkig te maken door alles voor jezelf te willen. Je moet juist anderen gelukkig maken. Dan pas word je zelf gelukkig.

Onbaatzuchtige liefde, liefde zonder eigenbelang, liefde geheel gericht op de ander daar gaat het om. Dat is wat wij naastenliefde noemen. Dan is God in het spel. Dan geven mensen aan elkaar door wat God hun geeft. Waar liefde is, daar is God. In het Latijn luidt het: “Ubi caritas et amor, Deus ibi est.” Dit is de beginregel van een lied uit het vroege christendom. Sinds eeuwen hebben mensen deze ervaring. Daar waar mensen goed zijn voor elkaar, iets voor elkaar over hebben, in die situaties hebben ze de aanwezigheid van God ervaren.

Voor een christen is dit mogelijk gesneden koek. Maar niet alleen zij, vrijwel iedereen heeft ervaring met goed zijn voor een ander of een ander die goed is voor jou. Dat zijn momenten die jezelf te boven gaan. Je stijgt boven jezelf uit, je wordt boven jezelf uitgetild. Er gebeurt werkelijk iets bijzonders, iets niet-alledaags. In goed zijn, aardig zijn, respect hebben voor een ander daarin kunnen wij God ervaren.

Column in Telstar, 8 februari 2012

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s