Spring naar inhoud

De verovering van de vrijheid

7 augustus 2012

Auteur: Alicja Gescinska
Titel: De verovering van de vrijheid: Van luie mensen, de dingen die voorbijgaan
Uitgever: Lemniscaat, 2011; prijs: € 19,50
ISBN: 978 90 477 0354 9; aantal pagina’s: 219

Alicja Gescinska schrijft over vrijheid. Er is negatieve vrijheid en positieve vrijheid. Tegenwoordig gaat het vooral over de negatieve vrijheid: de afwezigheid van beperkingen en van externe inmenging. Daartegenover staat de positieve vrijheid: het vermogen om te doen wat goed is, de zelfverwerkelijking van de mens.

De negatieve vrijheid is de vrijheid te doen wat je wilt. Maar wat betekent deze vrijheid voor kansarmen, allochtonen, verslaafden, meelopers, racisten, geesteszieken, pedofielen, comazuipers et cetera? “Een onbegrensde vrijheid mondt meteen uit in onvrijheid.”

Positieve vrijheid is de vrijheid van betrokkenheid, niet die van onverschilligheid, niets doen en verveling. “Ieder leven kan nochtans een kunstwerk zijn, want iedere mens kan goed zijn en liefhebben.” Dit is ook de vrijheid die het christendom leert. Deze ware vrijheid kent verantwoordelijkheid, vraagt grenzen en beperkingen en vraagt oefening en ontwikkeling.

Gescinska kwam in 1988 als zevenjarige uit het communistische Polen naar België. Nu is zij filosoof aan de Universiteit van Gent. Zij schrijft beeldend en uit eigen ervaring. Het is een vlot leesbaar boek.

mei 2012

From → Boeken

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s