Spring naar inhoud

Titus Brandsma

6 augustus 2012

Auteur: Ton Crijnen
Titel: Titus Brandsma: De man achter de mythe
Uitgever: Valkhof Pers, 2008; prijs: € 39,50
ISBN: 978 90 5625 278 6; aantal pagina’s: 519

Heiligen zijn voor ons voorspraak en voorbeeld. Als deel van de gemeenschap van de Kerk kunnen wij hen vragen voor ons tot God te bidden. We kunnen ons ook in hun aardse leven verdiepen en hun navolging van Christus onszelf tot voorbeeld stellen.

Titus Brandsma heeft tijdens zijn aardse leven voor velen gebeden. Nog steeds mogen wij hiervoor een beroep op hem doen. Ton Crijnen heeft in zijn biografie van Titus Brandsma vooral de mens achter de heilige beschreven. Hiermee maakt hij van Titus niet een heilige hoog in de hemel, maar iemand van vlees en bloed die daadwerkelijk inspireert tot navolging. Traditioneel spelen relikwieën een grote rol in de devotie rond heiligen. Van pater Titus zijn geen stoffelijke resten beschikbaar, van hem rest alleen zijn voorbeeld, waarmee ook wij ons nu kunnen identificeren. Zijn martelaarschap was de voltooiing van zijn leven als getuigenis van Christus: zelfs te midden van onmenselijkheid bleef hij mens.

Het zeer leesbare boek geeft een compleet overzicht van het leven van Titus Brandsma, van zijn werk als wetenschapper, in de journalistiek, voor het katholiek onderwijs en de Friese beweging en van zijn verzet tegen het nationaalsocialisme. Tevens geeft het een beeld van het katholicisme in het vooroorlogse Nederland.

februari 2009

From → Boeken

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s