Spring naar inhoud

Brieven van Bernadette

6 augustus 2012

Auteur: Patrick Chatelion Counet
Titel: Brieven van Bernadette uit Lourdes en Nevers
Uitgever: Katholieke Bijbelstichting, 2008; prijs: € 24,50
ISBN: 978 90 6173 027 9; aantal pagina’s: 206

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Maria in Lourdes aan Bernadette de Soubirous verscheen. Het zet het leven van de dan veertienjarige Bernadette volledig op de kop. Patrick Chatelion Counet heeft een kleine honderd brieven van haar vertaald en becommentarieerd. Bernadette geeft hierin verslag van de verschijningen en een beeld van haar verdere leven.

Uit de brieven komt Bernadette te voorschijn als een bescheiden maar ook zelfverzekerde jonge vrouw die zich niet makkelijk door anderen laat beïnvloeden. De verschillende verslagen van de verschijningen geven telkens tot in de details het zelfde beeld. Er worden in de loop van de tijd geen verfraaiingen toegevoegd en zij weigert woorden te gebruiken die anderen haar in de mond willen leggen.

Zij kiest voor een aan God gewijd leven en leeft vanaf 1866 in een klooster in Nevers, waar ze in 1879 – 35 jaar oud – na vele jaren van ziekte overlijdt. Ondanks haar ziekte voelt ze zich na het overlijden van haar ouders als oudste kind verantwoordelijk voor haar jongere broers en zus. De brieven zijn compact geschreven en direct van stijl en laten zich ook lezen als gebeden van een bijzondere vrouw.

juni 2008

Advertentie

From → Boeken

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s