Spring naar inhoud

Ongehoord

6 augustus 2012

Auteur: Peter Schmidt
Titel: Ongehoord: Christen zijn volgens de Bergrede
Uitgever: Davidsfonds, 2008; prijs: € 22,50
ISBN: 978 90 5826 547 0; aantal pagina’s: 288

De Bergrede (Mt 4,25-8,1) is een belangrijk deel van het Evangelie volgens Matteüs. Als de nieuwe Mozes verkondigt Jezus de essentie van zijn boodschap: de komst van het Rijk Gods of met de woorden van Matteüs: het Rijk der hemelen. In het A-jaar worden gedeelten van de Bergrede gelezen op de vierde tot en met de negende zondag door het jaar. We kennen allemaal de teksten van bijvoorbeeld de zaligsprekingen, over het zout der aarde, het Onze Vader en het huis op de rots. Zelden echter lezen wij de Bergrede in haar geheel.

De Bijbelgeleerde Peter Schmidt laat ons met nieuwe ogen de Bergrede lezen. Hij behandelt de Bergrede als een geheel en analyseert de opbouw en samenhang van de tekst. De Bergrede gaat niet over rechten en plichten, niet over wetten en regels. Jezus laat ons zien hoe wij een kind van God worden door even liefdevol als God te zijn. Gods liefde is onvoorwaardelijk en onbegrensd.

Uitvoerig, grondig en met passie schrijft Schmidt over de Bergrede en de betekenis van deze tekst tweeduizend jaar later voor ons. Veel aandacht besteedt hij aan de tekst van het Onze Vader en vooral aan de regel: ‘Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel.’

oktober 2009

From → Boeken

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s