Spring naar inhoud

Ondenkbaar dat U niet bestaat

6 augustus 2012

Auteur: Anselmus van Canterbury
Titel: Ondenkbaar dat U niet bestaat
Uitgever: Kok, 2011; prijs: € 14,90
ISBN: 978 90 435 1891 8; aantal pagina’s: 79

Bijna duizend jaar geleden kwam Anselmus van Canterbury (1033-1109) met zijn godsbewijs dat alleen berust op de menselijke rede. Door logisch te redeneren kwam hij met slechts één argument tot het bewijs van God als het hoogst denkbare. Tegenwoordig zal dit godsbewijs weinig mensen meer overtuigen. Daar gaat het Anselmus ook niet om: “Ik zoek namelijk geen begrip om te kunnen geloven maar ik geloof om te kunnen begrijpen.” Geloof is niet zonder rede: het is in staat zichzelf te verklaren en te verantwoorden.

Dit fraai uitgegeven boekje bevat meer dan alleen een dorre en droge redenering. Het bestaat grotendeels uit werkelijk inspirerende poëtische teksten: meditaties en gebeden. Zij gaan vooral over het verlangen naar God: “Overal bent U volledig aanwezig en ik zie U niet. Ik beweeg in U, ben in U, en kom U niet nabij. U bent in mij, om mij heen, en ik ervaar U niet.” En ze gaan over lijden, vergeving en eeuwigheid. Het zijn teksten om telkens weer op te pakken, te herlezen en te herkauwen. Godsbewijzen zijn vergankelijk, het verlangen naar God is van alle tijden.

mei 2011

From → Boeken

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s