Spring naar inhoud

Het verhaal van Lucas

6 augustus 2012

Auteur: Joop Smit
Titel: Het verhaal van Lucas: Sleutelpassages uit zijn evangelie
Uitgever: Meinema, 2009; prijs: € 17,50
ISBN: 978 90 211 4250 0; aantal pagina’s: 164

Nadat Jezus de zoon van de weduwe weer tot leven heeft gewekt, roepen de omstanders uit: “Een groot profeet is onder ons opgestaan.” (Lc 7,16) De Emmaüsgangers noemen Jezus “een machtig profeet in woord en daad in de ogen van God en van het hele volk.” Volgens Joop Smit is dit de rode draad van het Evangelie volgens Lucas. Hiermee maakt het verhaal van Jezus deel uit van het Bijbelse verhaal van God met zijn volk Israël. Jezus staat volop in de joodse traditie en Jeruzalem speelt een centrale rol in dit Evangelie.

Het mission statement van Jezus’ optreden luidt: “De Geest van de Heer rust op mij, want Hij heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen, heeft Hij mij gezonden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdrukten hun vrijheid te geven, om een genadejaar van de Heer uit te roepen.” (Lc 4,18-19)

Het Evangelie volgens Lucas, dat we dit jaar lezen, kent een aantal verhalen die in de andere Evangelies niet voorkomen. Het begint al met de kindsheidverhalen. Verder zijn er de parabels van de barmhartige Samaritaan en van de verloren zoon en het verhaal over de Emmaüsgangers. Het boek van Smit is toegankelijk geschreven en biedt een goede mogelijkheid tot verdieping in de persoon van Jezus Christus zoals Lucas ons wil laten zien.

februari 2010

From → Boeken

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s