Spring naar inhoud

Autonoom en heteronoom

6 augustus 2012

Auteur: Mgr. A.H. van Luyn s.d.b.
Titel: Autonoom en heteronoom: Evenwichtig in de Randstad
Uitgever: Kok, 2011; prijs: € 14,90
ISBN: 978 90 435 0052 4; aantal pagina’s: 177

Mensen zijn vreemden voor elkaar en tegelijk elkaars evenbeeld. Autonomie en heteronomie, zelfstandigheid en afhankelijkheid sluiten elkaar niet uit. Ze moeten juist met elkaar in relatie gebracht worden. Vanuit het perspectief van het christelijk geloof geeft bisschop Van Luyn zijn visie op vele maatschappelijke kwesties. De sociale leer van de Kerk met begrippen als de waardigheid van de mens en het algemeen belang vormt zijn vertrekpunt.

Het Evangelie vraagt om een tegenbeweging tegen de doorschietende secularisering en de ongeremde individualisering in onze tijd. Het gaat om spiritualiteit, solidariteit en soberheid. De bisschop pleit voor de deugdenethiek. Hierbij gaat het om het zoeken van het juiste evenwicht tussen uitersten. De deugd vraagt om oefening waardoor men zich een houding aanleert en een goed mens kan worden.

Als bisschop van Rotterdam, voorzitter van Pax Christi Nederland en voorzitter van de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE) heeft mgr. Van Luyn vele toespraken gehouden. Dit niet altijd eenvoudig te lezen boek bundelt toespraken van de afgelopen jaren. Het is de zesde uitgave in de serie ‘Geloven in de Randstad’.

september 2011

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s