Spring naar inhoud

Pasen in Oekraïne

12 april 2022

Terwijl ik dit schrijf is het volop oorlog in Oekraïne. Grote stromen vluchtelingen verlaten het land op zoek naar veiligheid. Het is volstrekt onduidelijk hoe het zal aflopen. Waar stopt deze oorlog? Ondertussen zijn we op weg naar Pasen, het feest van bevrijding en verlossing, het feest van nieuw leven. Oorlog en Pasen twee zaken die totaal tegenstrijdig met elkaar zijn.

Hier in Nederland leven we al meer dan zeventig jaar zonder oorlog. We voelen ons veilig en kunnen ons nauwelijks meer een andere situatie voorstellen. Verhalen over de verschrikkingen van oorlog kennen we alleen nog uit de tweede hand, van mensen die de Tweede Wereldoorlog meegemaakt hebben, militairen die uitgezonden waren en vluchtelingen die naar hier gekomen zijn. Wij leven met een vooruitgangsgeloof dat alles steeds beter zal worden.

Ons vooruitgangsdenken is sterk gebaseerd op het optimistische geloof in wetenschap en techniek. Maar wezenlijker is ons geloof in de heilsgeschiedenis, de geschiedenis van God met de mensen. Dit is een geschiedenis van de hoop. Wij geloven en hopen dat God, die uit liefde alles geschapen heeft, uit liefde ook alles zal voltooien. In de Paaswake lezen we de verhalen van de heilsgeschiedenis. We lezen hoe God hemel en aarde heeft geschapen, hoe Hij het volk van Israël wegvoerde uit Egypte naar het beloofde land, we lezen hoe de komst van de Messias aangekondigd werd en we lezen hoe Jezus na zijn lijden en sterven uit de dood is opgestaan. Het zijn deze verhalen waarin God ons zijn bedoelingen duidelijk maakt en waarop onze hoop is gebaseerd.

Dat alles neemt niet weg dat het kwaad bestaat, dat het daadwerkelijk in onze wereld en ook in onszelf aanwezig is. Het kwaad heeft echter nooit het laatste woord. Dat is wezenlijk aan de verlossing. Wij mogen leven in de hoop op de komst van het Rijk Gods. Dat geldt ook voor de mensen in Oekraïne en in Rusland. Ook zij mogen leven in de hoop op vrede en veiligheid. De komst van het Rijk Gods vraagt onze medewerking. Wij zijn geroepen onze bijdrage te leveren aan de vrede in de wereld en aan het lenigen van de nood van hen die lijden onder oorlog en geweld. Wij kunnen materieel bijdragen en wij kunnen bidden voor vrede in de wereld. We kunnen bidden dat er ook in Oekraïne en Rusland werkelijk Pasen gevierd kan worden. U allen een zalig Pasen toegewenst.

Artikel in het maandblad van de KBO Voorburg, Contact april 2022

From → Algemeen

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s