Spring naar inhoud

Vakantie: een oefening in loslaten

23 mei 2017

De vakantietijd breekt aan. Een tijd van rust en ontspanning, een tijd van loslaten en reflectie. Even de boel de boel laten, even niet presteren, even niet alles onder controle. In deze jachtige tijd is de behoefte aan vakantie groot.

Hoe anders was dat vijftig jaar geleden. Mijn vader zei altijd: “Ik hoef geen vakantie, want ik heb elke dag vakantie.” Niet dat hij rentenier was. Hij had een kruidenierswinkel en een foeragehandel. Niet bepaald een beroep met keurig afgebakende werktijden. Daarnaast waren er zeven kinderen op te voeden en werkte mijn moeder natuurlijk ook in de winkel. Blijkbaar was er toch voldoende rust in het dagelijkse leven om geen vakantie te willen.

Druk, druk, druk…
Nu is iedereen druk en als je niet druk bent, klopt er iets niet. Is het nog wel mogelijk voldoende rust in te bouwen in het leven van alledag of zijn we er toe veroordeeld ons telkens over de kop te werken tot de volgende vakantie? Wat doen we trouwens met onze vrije tijd? Besteden we die aan rust en aan elkaar of moeten we ook dan weer van alles presteren en vullen we het weekeinde met rennen van de ene activiteit naar de andere? Vrije tijd en vakantie: ook daar kunnen we het geweldig druk mee hebben. Wat moeten we allemaal nog meemaken en wat hebben we nog niet van de wereld gezien? Wat beweegt ons?

Tijd om te leven
Misschien moeten we toch maar eens wat activiteiten schrappen en is de beste vrijetijdsbesteding werkelijk niets doen. Vanuit die rust kunnen we eens rustig om ons heen kijken, aandacht voor elkaar hebben en werkelijk tot leven komen. Ook als we de natuur intrekken, vreemde steden bezoeken of ons eens laten verwennen kunnen we dat doen vanuit een houding van rust. Door los te laten is het geen eigen prestatie, maar overkomt het je en wordt het een geschenk dat je aangeboden wordt. Zo wordt het een ervaring waarvan je werkelijk geniet.

Tot slot een waarschuwing. Door loslaten, rust en reflectie is het mogelijk dat je tot nieuwe inzichten komt, werkelijk tot leven komt en dat je overvallen wordt door een geheel nieuwe onrust: de onrust van het leven, van de liefde, van God zelf. Ik wens iedereen een fijne vakantie.

Artikel in Kerk aan de Vliet mei/augustus 2017

From → Algemeen

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s