Spring naar inhoud

Een bovenaardse vrouw

20 juni 2015

Auteur: Charles Caspers
Titel: Een bovenaardse vrouw: Zes eeuwen verering van Liduina van Schiedam
Auteur: Thomas van Kempen
Titel: Het leven van de Heilige Maagd Liduina
Uitgever: Verloren, 2014
Prijs: € 18,=
ISBN: 978 90 8704 487 9
Aantal pagina’s: 168

Liduina leefde van 1380 tot 1433. Tijdens haar leven had zij al een grote bekendheid. Door een val op het ijs brak zij als vijftienjarige een rib. Dit was het begin van een levenslange lijdensweg. Zij offerde haar lijden op ter bevrijding van de zielen uit het vagevuur. Met haar eigen lijden verminderde zij het lijden van anderen.

Charles Caspers schrijft over de geschiedenis van de verering van Liduina. Al in 1434 werd er een kapel boven haar graf gebouwd en even later verscheen het eerste boek over haar leven. Door de eeuwen heen is de devotie voor Liduina blijven bestaan. Ook in onze tijd kunnen wij van haar leren hoe wij kunnen leven met het lijden dat ons overkomt.

In 1455 voltooide Thomas van Kempen Het leven van de Heilige Maagd Liduina. Dit boek geeft ons een beeld van die tijd. We worden meegevoerd in de wondere wereld van de late Middeleeuwen. Voor de hedendaagse rationeel denkende mens kost het moeite om hierin mee te gaan. Voor Thomas is het leven van Liduina één grote lofprijzing op God. Rijcklof Hofman zorgde voor een gemakkelijk te lezen vertaling in hedendaags Nederlands.

In Schiedam is 2015 uitgeroepen tot Liduinajaar. Een goede gelegenheid om met dit fraai uitgegeven boek kennis te maken met deze bijzondere heilige van Nederlandse bodem.

From → Boeken

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s