Spring naar inhoud

Verzoening

28 november 2014

De roep om vergelding is sterk in ons land. Zodra er wat dan ook aan kwaad is geschied, roepen velen dat de daders opgepakt en gestraft moeten worden. De toon is daarbij vaak genadeloos. Het liefst moet de vergelding zodanig zijn dat we er nooit meer last van zullen hebben. Natuurlijk moet het recht zijn loop hebben. Maar is het recht alleen bedoeld om met vergelding het kwaad te bestrijden of is er ook nog zoiets als verzoening? Moet aan daders niet ook weer een nieuwe kans geboden worden om hun leven een positieve draai te geven? Brengt een zware straf werkelijk troost en verlichting voor slachtoffers en nabestaanden? Ook zij moeten met hun leven verder en moeten leren leven met het leed dat hen is aangedaan. Zij zullen zich ermee moeten verzoenen.

Teveel aandacht voor vergelding staat de verzoening in de weg. Elders in de wereld zijn andere wegen bewandeld om met het kwaad in het reine te komen. Denk aan de Waarheids- en Verzoeningscommissie in Zuid-Afrika. Onder leiding van bisschop Desmund Tutu zijn de misstanden van de apartheidsstrijd aan het licht gebracht en hebben mensen zich met het verleden en met elkaar verzoend. Een ander voorbeeld is hoe Denemarken momenteel omgaat met terugkerende jihadisten. In plaats van te dreigen met de gevangenis, zoals in Nederland en België, ligt in Denemarken de nadruk op de opvang van deze jongeren. Door hen een opleiding en een baan te geven, krijgen ze een kans op terugkeer in de maatschappij. De critici noemen dit gevaarlijk en naïef, maar de eerste resultaten lijken positief. Het aantal mensen dat vanuit Denemarken naar Syrië vertrekt om daar te vechten, is gedaald.

Op 31 oktober nam Geert Corstens afscheid als president van de Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland. Hij pleit voor de mogelijkheid van excuses door de dader zonder dat dit door de rechter als een bekentenis wordt gezien. Hiermee opent hij de weg naar meer aandacht voor verzoening. In De Volkskrant zegt hij: “Als twee buren elkaar de kop hebben ingeslagen, moeten ze morgen weer met elkaar verder. Dat gaat beter als je je met elkaar verzoent dan wanneer je vijandig tegenover elkaar staat.”

Jezus van Nazareth heeft voortdurend mensen hun zonden vergeven. Hij roept ook ons op vergeving te schenken en vergeving te vragen. Beide zijn niet gemakkelijk en vragen dat we boven onszelf uitstijgen. Beide zijn daden van liefde. Vergeving vragen is afzien van je trots en maakt je nederig. Vergeving schenken is afzien van je slachtofferschap en wraakgevoelens. Vergeving is de enige weg naar leven en naar toekomst. Verzoening voorkomt dat we in het verleden blijven hangen. Dat geldt zowel voor het slachtoffer als voor de dader.

Column in Telstar, 26 november 2014

From → Algemeen

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s