Spring naar inhoud

Het Bloed van het Verbond; Ex 24,3-8; Hebr 9,11-15; Mc 14,12-16.22-26

2 juni 2024

Als wij deelnemen aan de Eucharistie, als wij te Communie gaan, delen wij in de liefde van God. Jezus heeft ons de Eucharistie gegeven als het verbond van liefde. Zo verbindt God zich met ons en zo verbinden wij ons met God en met elkaar. Zo is er sprake van een verbond tussen God en de mensen.

De eerste lezing gaat over het verbond dat God met het volk Israël sluit. De tweede lezing noemt Jezus de middelaar van een nieuw verbond. Hierin wordt verwezen naar het feest van Jom Kipoer, Grote Verzoendag. Deze twee lezingen staan direct met elkaar in verband. In de eerste lezing horen we dat Mozes het volk in kennis stelt van alle woorden en bepalingen die God verordend heeft. Hij schrijft deze bepalingen op en leest ze voor. Samen vormen zij het verbond dat God met het volk van Israël sluit: een verbond dat met bloed wordt bezegeld. Israël onderhoudt het woord van God. En God geeft zijn volk geluk, vrede, vrijheid en welvaart. Dat is de essentie van het oude verbond.

Na de sluiting van het verbond krijgt Mozes instructies voor het bouwen van het Tabernakel, een draagbaar heiligdom, een grote tent en de voorloper van de tempel. In deze tent werd de Ark van het Verbond geplaatst. Ook gaf God Mozes instructies over het priesterschap en over het brengen van offers. De tweede lezing, de brief aan de Hebreeën sluit hierop aan. Op Grote Verzoendag betrad de hogepriester het heilige der heiligen. Hier stond de Ark van het Verbond afgesloten met het verzoendeksel. Op Grote Verzoendag, de heiligste dag van het jodendom, wordt spijt betuigd over de verkeerde daden die mensen in het voorafgaande jaar hebben gedaan, zonden ten aanzien van de Schepper. Er wordt gevast en gebeden om vergeving van de zonden.

In plaats van het bloed van bokken en stieren offert Jezus zijn eigen leven, zijn eigen bloed. Hij maakt Goede Vrijdag tot de Grote Verzoendag. Zo is Hij de middelaar van een nieuw verbond. Jezus Christus is opgestegen naar de hemel. Hij is het hemelse heiligdom binnengegaan. Daar verzoent Hij ons met God en bevrijdt Hij ons van de zonden. Zijn dienst van verzoening is niet een keer per jaar maar continu. Hij opent ons de weg naar God. Hij zet voor eens en altijd de deur wijd open.

In alle lezingen van vandaag gaat het over bloed. Bloed werd gezien als de bron van het leven. De woorden bloed en leven zijn nauw met elkaar verbonden. Als er bloed vloeit staat het leven op het spel. In de eerste lezing wordt het sluiten van het verbond met bloed bezegeld. Het verbond dat God met zijn volk sluit, wordt bloedserieus genomen. In de tweede lezing gaat het over het offeren van bloed. Ook het bloed van dieren, het leven van dieren is van grote waarde. Dieren zijn door God geschapen. Hij geeft hun het leven.

Jezus geeft zijn leven voor ons. Hij zegt: “Dit is mijn Bloed van het Verbond, dat vergoten wordt voor velen.” Hij is met heel zijn wezen bij dit verbond betrokken. Als Jezus ons zijn Lichaam en Bloed geeft, dan geeft Hij zich totaal: met ziel en lichaam. Dat is zijn daad van oneindige goddelijke liefde. Het verbond dat Jezus tussen God en mensen sluit, is een verbond van liefde. Het is geen afspraak, geen contract met wederzijdse verplichtingen maar een liefdesverbond, een goddelijk geschenk aan ons. Wij mogen dat beantwoorden met onze liefde voor God en voor elkaar.

De maaltijd des Heren is een liefdesmaaltijd. Als wij deelnemen aan deze maaltijd, als wij te Communie gaan, delen wij in de liefde van God. Zo verbindt God zich met ons en zo verbinden wij ons met God. Daardoor is het ook een liefdesverklaring naar elkaar. Alle deelnemers aan deze maaltijd zijn in Gods liefde met elkaar verbonden. In de Eucharistie worden het eerste en tweede gebod met elkaar verbonden. Heb God lief boven alles en de naaste als jezelf. Sacramentsdag is het feest van de liefde. Een liefde die bevrijdt en verzoent. Een liefde die voor ons de weg opent naar God en naar elkaar. Een liefde waarin wij voortdurend mogen groeien. Amen.

From → Preken

Geef een reactie

Plaats een reactie